Hoppa till innehållet

Snoezelenmetoden

Bollhavet med regnbågens färger
Bollhavet med regnbågens färger

Vid Balderskolan använder vi oss av Snoezelen, en metod för sinnesstimulering med speciellt utformade rum.

Våra grundläggande sinnen stimuleras genom en kombination av musik, ljus- och ljudeffekter, vibrationer och känselupplevelser.

Ordet Snoezelen är sammansatt av två holländska ord, snuffelen (lukta) och doezelen (dåsa). Innebörden i dessa ord beskriver väl vad aktiviteten innehåller nämligen att att använda ett eller flera sinnen aktivt för att få information från omvärlden, samtidigt som man vilar och går ner i varv. Syftet är att rumsmiljön ska vara annorlunda, spännande och värd att utforskas och den ska locka till aktivitet eller stimulera till avslappning.

Till vår hjälp har vi våra sinnesrum

Vita rummet är ett avslappningsrum med vackra intryck för alla sinnen. Här går man ner i varv, låter intrycken skölja över sig med vattnets porlande i bubbelrör, bildspel på väggen och den lugna musiken. Rummet är en enda stor bädd där valet finns att få ligga i en vattensäng eller vanlig bädd. Man väljer själv precis hur mycket intryck man vill ha och klarar av.

Bollrummet har glada och varma färger, besökaren kan träna avslappning eller aktivitet, i bollhavet kan man på olika sätt uppleva rörelse även om man har stora fysiska funktionsnedsättningar. Det är framförallt känsel, leder och muskler som stimuleras i bollhavet men även kroppsuppfattningen i stort.

Musikrummet har många olika musikinstrument att pröva t.ex trumset, ukulele, dragspel, keyboard och kongas. På musikbädden blir upplevelsen extra stark då ljudet från musiken känns i hela kroppen från bashögtalare placerade under bädden.

Läs mer om våra nya sinnesrum>

Publicerad: 2019-06-13

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close