Hem » Våra remissyttranden

Våra remissyttranden

Fokus på elever med stora stödbehov och resursskolans roll! 

Under det senaste året har vi lämnat remissyttranden på flera viktiga skolutredningar. Vår utgångspunkt har varit att lyfta fram de elever som har mycket stora och varaktiga behov av stöd i sin skolgång – elever med intellektuell funktionsnedsättning samt elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som behöver en helt anpassad lärmiljö, exempelvis på resursskola, för att kunna utvecklas och nå kunskapsmålen. 

Utredningarna berör bland andra förstärkningsundervisning, nya läroplaner, betygssystemet, förbättrat stöd i skolan, fristående skolors villkor och en nationell skolpengsnorm. Den senare utredningen hade även i uppdrag att ta fram förslag på en skolpeng för resursskolor. 

Vi har påtalat att dagens skolsystem i många fall helt uppenbart inte förmår ge tidigt och tillräckligt stöd. Elever hinner först misslyckas, ofta rejält, innan insatser sätts in vilket kan leda till ökade svårigheter, dåligt psykiskt mående och i värsta fall skolmisslyckanden. En undervisningsmiljö som är inkluderande och anpassad för olika behov gynnar de allra flesta elever, men för en del elever är det avgörande med ett varaktigt stöd i en helt anpassad skolmiljö.  

Vår bedömning är att utredningarnas konsekvensbeskrivningar av hur förändringarna kan förväntas påverka elever med stora och varaktiga stödbehov oftast är för grunda.  

Ordentliga konsekvensanalyser måste göras innan lagförslag läggs fram för riksdagen. Lagstiftning, även sådan som reglerar resurstilldelning, måste säkerställa att skolan kan möta även de elever som har de största stödbehoven och att deras rätt till utbildning respekteras, inte minst elever med en funktionsnedsättning. Förbättringar för elevflertalet ska inte ske på bekostnad av de elever som har de största behoven av stöd. 

Vi har även påmint om resursskolans roll i skolsystemet. Sedan 2023 finns resursskolan inskriven i skollagen, men de flesta utredningar saknar tydliga analyser och förslag kring resursskolans ansvar, uppdrag och elevgrupp. Resursskolan är uteslutande till för just elever med stora och varaktiga stödbehov, ofta kopplade till en NPF-diagnos. Vi har föreslagit att: 

  • Resursskolans uppdrag och vilka elever den riktar sig till måste förtydligas – den ska vara ett alternativ för elever med stora och varaktiga stödbehov, inte för tillfälliga svårigheter eller stödbehov.  
  • Förhållandet mellan resursskolor och andra stödinsatser behöver klargöras. 
  • Lagstiftningen måste stödja en struktur som inkluderar även elever som har varaktiga behov av stödinsatser.  
  • Det behöver klargöras att flexibilitet i form av individuellt utformad utbildning får förutsättas vara betydligt större i resursskolan än i andra typer av skolor – oavsett skolform. 

Nedan kan du ta del av våra remissyttranden (klicka på rubriken för att öppna PDF i ny flik) samt klicka dig vidare till respektive utredning: 

Förbättrat stöd i skolan (SOU 2025:44) 

Förbättrat stöd i skolan – Regeringen.se 

Kunskap för alla – nya läroplaner med fokus på undervisning och lärande (SOU 2025:19) (PDF)

Kunskap för alla – Regeringen.se 

Ett likvärdigt betygsystem (SOU 2025:18) 

Ett likvärdigt betygssystem – Regeringen.se 

Tid för undervisningsuppdraget – åtgärder för god undervisning och läraryrkenas attraktivitet (SOU 2025:26) 

Tid för undervisningsuppdraget – Regeringen.se 

Bättre förutsättningar för trygghet och studiero i skolan (SOU 2025:8) 

Bättre förutsättningar för trygghet och studiero i skolan – Regeringen.se 

Förstärkningsundervisning i skolan – en försöksverksamhet för fler behöriga elever (SOU 2024:94) 

Förstärkningsundervisning i skolan – Regeringen.se 

Och här är länkar till de betänkanden som vi ännu inte yttrat oss på (vi publicerar våra yttranden när de är klara): 

Skärpta villkor för friskolesektorn (SOU 2025:37) 

Skärpta villkor för friskolesektorn – Regeringen.se 

Verktyg för en mer likvärdig resursfördelning till skolan (SOU 2025:72) 

Verktyg för en mer likvärdig resursfördelning till skolan – Regeringen.se