Hem / Häggviks Gymnasium

Välkommen till Häggviks Gymnasium

– en del av Utvecklingspedagogik

I vår vardag värdesätter vi varandra

 

Här arbetar vi aktivt för att lyfta fram det unika i varje individ och strävar efter att ge eleverna kunskaper och färdigheter för ett fortsatt vuxenliv, med så stor självständighet som möjligt. Vi strävar efter att ge varje elev det stöd hen behöver, med elevens trivsel, trygghet, kunskap och delaktighet i centrum.

 

Skolans moderna lokaler är anpassade efter elevernas behov. Vi har även ett växthus, idrottshall och gym, multisportarena samt behandlingsbassäng för våra elevers utveckling och välbefinnande.

 

 

Varmt välkomna till vårt Öppet Hus

 

Den 7 november klockan 17.30 – 19.30

Den 23 januari klockan 13.00 – 19.00

Kontaktuppgifter

 

Besöksadress:
Häggviksvägen 4, Sollentuna

 

Postadress:
Box 762, 191 27 Sollentuna

 

Telefon: 010-140 12 10
E-post: haggviksgymnasium@up.se

För elever och vårdnadshavare i vår verksamhet

Nu hittar ni all information och matsedel på SchoolSoft. Logga in via knappen här eller i vår meny.

Vårt erbjudande

Resursgymnasium

Resursgymnasiet vid Häggviks Gymnasium vänder sig till elever med en diagnos inom autism.

Våra program

Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap

Är du intresserad av hur människan och samhället fungerar? Vill du lära dig mer om politik, media eller psykologi? Då kan samhällsvetenskapsprogrammet vara något för dig. Hos oss läser du inriktningen Samhällsvetenskap, där du lär dig om samhällsstrukturer och människors livsvillkor. Du breddar och fördjupar dina kunskaper om olika samhällsfrågor genom att tolka, förklara och använda samhällsvetenskapliga metoder. Samhällsvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande och omfattar 2 500 gymnasiepoäng fördelat på tre år.

Läs mer

Estetiska programmet med inriktning bild och formgivning

Är du intresserad av konst och kultur och tycker om att skapa och arbeta med konst i någon av alla dess former? Vi erbjuder en praktisk utbildning med teoretisk grund där skapandet är i fokus. Hos oss läser du inriktningen Bild och formgivning. Du läser samhällsvetenskapliga, estetiska och humanistiska ämnen. De estetiska ämnena fokuserar på att utveckla dina skapande förmågor och praktiska färdigheter i form av till exempel målning, keramik, textiltryck, illustrationer, grafik och foto. Det estetiska programmet är högskoleförberedande och omfattar 2 500 gymnasiepoäng fördelat på tre år.

Läs mer

Individuellt alternativ

Introduktionsprogrammet Individuellt alternativ vänder sig till elever som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till nationella program eller yrkesprogram. Utbildningen utformas utifrån den enskilde elevens behov och förutsättningar och kan innehålla grundskoleämnen som eleven saknar godkända betyg i och hela eller delar av kurser i gymnasiegemensamma ämnen eller karaktärsämnen. Även andra insatser som är till fördel för elevens kunskapsutveckling, exempelvis praktik och olika åtgärder för att skapa motivation, kan ingå i utbildningen.

Läs mer

Anpassad gymnasieskola

Den anpassade gymnasieskolan vid Häggviks Gymnasium vänder sig till elever med en intellektuell funktionsnedsättning.

Våra program

Programmet för administration, handel och varuhantering

Utbildningen är yrkesinriktad och passar dig som tycker om att jobba med olika praktiska saker som till exempel postsortering, försäljning, uppackning av varor eller lagerarbete. Svenska, matematik, engelska och samhällskunskap ingår också i utbildningen. Du kommer få möjligheten att starta ett UF-företag tillsammans med dina klasskamrater. Sista året gör du också ett gymnasiearbete. Utbildningen omfattar minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL sker på en riktig arbetsplats och ska bland annat bidra till att utveckla yrkeskunskaper och att bli en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Visst stöd vid APL ges av både skola och arbetsplats, men för att ha förutsättningar att kunna genomföra 22 veckors APL krävs ett mått av självständighet. Programmet omfattar 2 500 anpassade gymnasiepoäng fördelat på fyra år.

Läs mer

Programmet för estetiska verksamheter

Utbildningen ger dig kunskaper inom olika estetiska uttrycksformer. Efter avslutat program ska du ha kunskaper för arbete där estetisk förmåga tas till vara. Det ska också kunna leda till fortsatta studier på till exempel folkhögskola. Hos oss är det estetiska programmet inriktat på digital media. Vi vänder oss till elever med intresse för och nyfikenhet på digitala medier. I utbildningen ingår arbete vid dator för att skapa medieproduktioner, kunskaper inom olika estetiska uttrycksformer samt möjlighet att skapa, uppleva och tolka konst och kultur. Du kommer få möjligheten att starta ett UF-företag tillsammans med dina klasskamrater. Sista året gör du också ett gymnasiearbete. Utbildningen omfattar minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL sker på en riktig arbetsplats och ska bland annat bidra till att utveckla yrkeskunskaper och att bli en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Visst stöd vid APL ges av både skola och arbetsplats, men för att ha förutsättningar att kunna genomföra 22 veckors APL krävs ett mått av självständighet. Programmet omfattar 2 500 anpassade gymnasiepoäng fördelat på fyra år.

Läs mer

Programmet för hotell, restaurang och bageri

Utbildningen är yrkesinriktad och ska ge dig kunskaper för arbete med till exempel service, matlagning, bakning samt för hantering av färskvaror och livsmedel. Utbildningen ska utveckla dina färdigheter i att utföra arbetsuppgifter inom hotell, restaurang och bageri. Utbildningen ska även utveckla kunskaper om service och bemötande inom besöksnäringarna samt färdigheter i matlagning. Du kommer få möjligheten att starta ett UF-företag tillsammans med dina klasskamrater. Sista året gör du också ett gymnasiearbete. Utbildningen omfattar minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL sker på en riktig arbetsplats och ska bland annat bidra till att utveckla yrkeskunskaper och att bli en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Visst stöd vid APL ges av både skola och arbetsplats, men för att ha förutsättningar att kunna genomföra 22 veckors APL krävs ett mått av självständighet. Programmet omfattar 2 500 anpassade gymnasiepoäng fördelat på fyra år.

Läs mer

Individuellt program med allmän inriktning

Utbildningen vänder sig till elever som behöver en utbildning som är anpassad för de egna förutsättningarna. Här läser eleven ämnesområden istället för ämnen.

För varje ämnesområde finns en ämnesområdesplan. Utbildningen ska ge eleverna kunskaper för ett så självständigt och aktivt liv som möjligt samt för att kunna delta i samhällslivet. Innehållet på ett individuellt program kan utformas utifrån varje individs behov och förutsättningar. Istället för betyg i ämnesområdena, bedömer och utvärderar läraren elevens kunskaper utifrån kriterier för bedömning av grundläggande och fördjupade kunskaper.

Det individuella programmet omfattar följande ämnesområden

  • Estetisk verksamhet
  • Hem- och konsumentkunskap
  • Idrott och hälsa
  • Natur och miljö
  • Individ och samhälle
    • Språk och kommunikation

Utbildningen utformas utifrån den enskilda elevens behov, intressen och förutsättningar. Det innebär att en elev kan läsa väldigt många timmar inom vissa ämnesområden och få timmar inom andra ämnesområden. Vid vissa tillfällen kan man också ingå i en undervisningsgrupp där utbildningen i hög grad är riktad mot endast ett ämnesområde – exempelvis Hem- och konsumentkunskap eller Natur och miljö.

Praktik är inte obligatoriskt, men kan förekomma om det är till gagn för eleven.

Om en elev har förutsättningar kan hen läsa en kombination av ämnesområden och ämnen från något av de nationella programmen. Den garanterade undervisningstiden för det individuella programmet är 3 600 timmar fördelade på fyra år.

Läs mer
Hoppa över Aktuellt från oss

Vi samverkar med Häggvik Fritid och Häggviks Ungdomsboende

Klicka på verksamheten för att läsa mer om den.

Några ord från oss

”Ju större utmaningen är kring att hitta varje elevs styrkor, som vi ju vet att alla har, desto större blir också belöningen när man lyckas. Och belöningen, när vi tillsammans når fram och eleven tar det där steget i sin utveckling, kan vara glittrande ögon, ett leende eller en stolthet så sprakande att den nästan skiner upp ett rum.”

Johan Thorsell
REKTOR

Telefon: 076-130 09 53

E-post: johan.thorsell@up.se

Elevutställning konstverk med tavlor

Den här skolan är mycket bättre, för här är allt samlat i en byggnad. Och här går det bra att prata med lärarna. Det absolut bästa med att gå i skolan det är att man får ha ämnen som bild och syslöjd.

 

Jag gillar också mycket fysiskt arbete, som att plantera blommor och hugga ved. Det får vi göra ibland och då är jag alltid frivillig. Så det kanske blir ett sådant jobb så småningom, att få vara ute och plantera, det är ett bra jobb för mig.

 

Elev vid Häggviks Gymnasium

Lärare och elev pratar

Om du har förmågan att beröra och engagera dina elever, då kan du också se dem utvecklas i din undervisning. Får du inte tillgång till deras hjärta, når du inte heller fram till hjärnan.

 

Den lilla gruppen, som är din elevgrupp, blir också som din familj. När jag når fram och möter eleven, då känner jag ett engagemang och en delaktighet, då är det som roligast. Eleverna i gruppen är mycket raka i sin kommunikation, det är ingen som förställer sig, så det blir väldigt äkta. Det är utmanande, man ger mycket men får också väldigt mycket tillbaka.

 

Marie 

Pedagog vid Häggviks Gymnasium

Välkommen till oss!

Vår skolgård omhändertas väl av våra elever. Här hittar du både avskilda lugna platser, cykelvägar och multiarena för aktivitet.

I vårt gym med tillhörande spinningsal, massage- och stretchrum finns alla möjligheter att stärka kroppen.

Varje år anordnar vi välbesökta vår- och julmarknader med saker som eleverna skapat och bakat.