Hoppa till innehållet

"Min stressnivå har sjunkit"

När Afrodite besökte Luna Ungdomsboende första gången kändes det helt rätt. Hon tyckte nästan att verkade för bra. Nu har alla förväntningar infriats.

Vi träffas i ett rum i bottenvåningen. Där finns kreativt material som penslar, tuber med akrylfärg och pannåer. Afrodite är i färd med att måla, en av hennes favoritsysselsättningar. Hon stryker av penseln. På dagarna går hon det estetiska programmet på Lunagymnasiet, där står bild på schemat flera gånger i veckan.

– Sedan jag kom hit har min stressnivå har sjunkit. Det är skönt att ha ett eget ställe, känna till rutinerna och veta i förväg vad som ska hända. Det har gjort att jag känner mig mer säker på mig själv, säger Afrodite.

– Just nu hjälper vi Afrodite mycket med det praktiska göromål, så hon kan lägga sin energi på skolarbetet och möten hon behöver gå på, berättar verksamhetschef Henrik Porsvald.

Energi till rätt saker
För ungdomarna på boendet handlar det ofta om att hushålla med energin.

– Det tas stor hänsyn till ens energinivå, säger Afrodite. Om nivån är låg kan man ha hörlurar på sig när man äter middag. Man får också välja om man vill äta med gruppen eller i sin lägenhet.

– Vi rekommenderar att ungdomarna äter med gruppen när de orkar, förklarar Henrik. Men ibland så finns helt enkelt inte energin.

Förutom att måla, så hänger Afrodite gärna med kompisarna på boendet, spelar spel eller pysslar. 

Delaktighet
Varje vecka är det husmöte. Då diskuterar man ofta olika förslag på aktiviteter och om det är något som behöver köpas in.

– Varje gång jag önskat bowling har vi gjort det, och vi åkte till Bounce och hoppade på trampoliner när jag föreslog det. Det var väldigt kul.

Alla ungdomar har en stödperson på boendet. Varje månad har ungdomen och stödpersonen ett avstämningsmöte, utifrån genomförandeplanen. Målen i genomförandeplanen beslutas av handläggaren i kommunen i samråd med ungdomen. Ofta handlar det om en fungerande skolgång och en meningsfull fritid. Att Afrodite både trivs både i skolan och på Luna Ungdomsboende råder det inga tvivel om.

Publicerad: 2023-12-07

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close