Hoppa till innehållet

Skolmaten

God och näringsriktig mat till lunch varje dag

Varje dag serveras lunch i skolrestaurangerna på våra skolor. Måltiderna är näringsriktiga och följer riktlinjer från Livsmedelsverket och Svensk Skolmat. Eleverna kan välja mellan två rätter, varav en är vegetarisk och det finns likvärdiga alternativ för de som har intolerans eller allergi. Till lunchen serveras salladsbuffé, bröd, smör, vatten och mjölk.

Lunchen ska inte bara vara god och näringsriktig, den fyller också många andra behov, som till exempel den ”pedagogiska måltiden” där eleverna får hjälp att lägga upp rätt mängd mat och en variation av mat. Lunchen ska också vara en integrerande och social upplevelse, så att bra matvanor ger positiva känslor, god hälsa och bättre förmåga till inlärning.

Alla skolor i Sverige kan använda sig av verktyget, ”Skolmat Sverige” för att utvärdera och utveckla måltidens kvalitet. Här hittar man bland annat färdiga näringsberäknade recept och har möjlighet att följa sin egen skolas kvalitet. Bakom verktyget står bland andra Livsmedelsverket, Jordbruksverket, SKL och Lantmännen.

Luncherna på Lunaskolan Södra tillagas i köket på Kärrtorps gymnasium.

Publicerad: 2020-01-17

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close