Hoppa till innehållet

Lugnet infinner sig när man kommer hit

Madelene jobbar på Rudebacken

Mitt i Roslagsnaturen ligger några fina hus omgivna av stora öppna ytor och närhet till havet. Här samlas varje helg olika grupper av ungdomar från hela Stockholms län för att umgås, ha kul och koppla av tillsammans.

Madelene Ekström är platsansvarig vissa helger på Rudebacken Korttids och elevassistent på Häggviks Gymnasium, samt ansvarig för ridlägret som genomförs på Rudebacken två veckor varje sommar. I botten har hon  en utbildning till fritidspedagog med inriktning mot autism/adhd men Madelene är också utbildad ridterapeut sedan tre år.

– Jobbet jag har nu är en perfekt kombination mellan skolan och fritidsverksamheten, säger Madelene, för jag får följa vissa av eleverna även i ett mer kravlöst sammanhang. Här på Rudebacken har vi ju naturligtvis regler man måste följa, men inga krav som i skolan. Det är stor kontinuitet i verksamheten, ungdomarna återkommer många helger under året och vi blir som en andra familj.

– Det svåraste med jobbet är utmaningen med respektive individ, det blir inte alltid som man tänkt. Vi jobbar med människor och vi måste försöka tolka vad ungdomarna behöver och vad som fungerar och det vet man aldrig riktigt förrän man provat. Och så är det svårt att inte bli personligt och känslomässigt engagerad, trots att man vet att samvaron och gemenskapen har ett slut, tycker Madelene.

Ridlägret som startade på initiativ av Madelene för åtta år sedan är nästan helt unikt, det finns inte många liknande arrangemang i landet där ungdomar med funktionsnedsättning kan vara med hästar, sköta om och rida i en säker och trygg miljö.

– Jag älskar mitt jobb, säger Madeleine, det är fantastiskt att vara med och göra skillnad. När man vet och förstår vad man gör kan man också hjälpa ungdomarna vidare i sin utveckling.

Vad betyder vår värdering ”tillsammans” för dig?
– Att vi jobbar tillsammans helt enkelt, arbetsgruppen och ungdomsgruppen är ett gemensamt team. I det här sammanhanget är det ett måste att samarbeta, vi behöver varandra och vi behöver våra olika kompetenser.

Publicerad: 2019-05-02

sk

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close