Hoppa till innehållet

Stort att bli nominerad till Guldäpplet!

Malin Sanz med Blue boot robot

Malin Sanz, på Svedenskolan Bergshamra, har blivit nominerad till Guldäpplet 2018.

Malin är klasslärare och IKT-pedagog på Svedenskolan Bergshamra. I över ett år har Malin jobbat med ett projekt som visar hur lätt det kan vara för eleverna att lära sig att programmera. Det handlar om enkel programmering som blir till ett lustfyllt lärande, men det stimulerar bland annat logiskt tänkande och analysförmåga hos eleverna.

­­­- Det är hedervärt att vara nominerad, säger Malin Sanz. När jag såg mitt eget namn på listan över de nominerade så fattade jag att det verkligen var jag. Det är rätt stort har jag förstått, bara att bli nominerad. Jag har fått väldigt många gratulationer.

Malin gillar tidsenlig teknik, det vill säga den teknik som finns nu, här idag, som vi använder och behöver och som kan göra skillnad i vardagen. Och det är precis det som Guldäpplet premierar, att använda teknik för att främja lärandet. Guldäpplet är ett stipendium som delas ut till lärare som förnyat undervisningen med hjälp av IT.

- När man tänker på programmering så är det lätt att glömma hur mycket vi har omkring oss som är programmerat. Vardagliga maskiner som diskmaskin och tvättmaskin är programmerade och även människan är programmerad. Klockan 12 varje dag blir vi hungriga och vill ha mat till exempel, säger Malin.

Det är två små söta figurer som blir programmerade i den nya undervisningen, Blue boot och Bee boot används som lärverktyg. Man förprogrammerar ”roboten” med vilka steg och med vilken riktning den ska gå, för att till exempel hamna på en viss bokstav eller siffra. Ju mer avancerad man blir, desto fler steg kan man förprogrammera. Nomineringen som Malin fått är för ett projekt hon genomfört i Södertälje kommun, men nu fortsätter det arbetet på Svedenskolan Bergshamra.

- Generellt sett är teknik ett mycket bra hjälpmedel, enligt Malin. De här små ”leksakerna” som vi har jobbat med, Blue boot och Bee boot väcker mycket nyfikenhet hos eleverna. De fångar lätt elevernas intresse och de får lättare att lära sig och ta till sig nya saker. Det handlar alltid om ett lärande utifrån elevens förutsättning, avslutar Malin

Fakta Lärarpriset Guldäpplet
Guldäpplet är ett lärarstipendium, som delas ut årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplets webbplats: www.diu.se/guldapple. Vinnaren presenteras och prisutdelningen äger rum på Skolforum & Framtidens Lärande, Stockholmsmässan i Älvsjö, måndagen den 29 oktober.

Publicerat: 2018-09-06

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close