Hoppa till innehållet

Spännande besök på Stockholms Moské

Hela gruppen framför huvudentrén på Stockholms Moské
Hela gruppen framför huvudentrén på Stockholms Moské. Foto Mattias Strindberg

Det är inte alla i Sverige som har besökt en moské, men klass SNS (Samhälle Natur och Språk) från Häggviks Gymnasium gjorde i måndags ett studiebesök på Stockholms Moské, belägen vid Medborgarplatsen på Södermalm.

Klassen fick en egen guide och en egen rundvisning, med gott om tid att ställa frågor och lyssna på spännande information om både just denna moské och om islam som religion.

De var bland annat inne i bönesalen och fick veta att man som muslim ska be fem gånger per dag, med ansiktet vänt mot Mekka som är den heligaste platsen i den islamska världen. I bönesalen finns riktningen mot Mekka utsatt, men guiden berättade också att det idag finns digitala klockor som visar i vilket väderstreck man ska vända sig vid bön. I bönesalen finns också ett stort bibliotek med böcker på arabiska och så har man lärt sig att kvinnor inte får komma in här, de får endast vara på en balkong högst upp i salen.

– Det här besöket är en del av ämnet religionskunskap, där de stora världsreligionerna ingår, förklarar läraren Mattias. Men genom studiebesöket lär vi oss också mycket annat som handlar om både geografi och samhällskunskap.
– Vi åker ganska ofta på studiebesök, säger Mattias, vi har till exempel varit på Edsviks konsthall, Sveriges Radio och Vikingaliv, bara det senaste året.

De bästa studiebesöken är när man får uppleva och göra saker, kanske smaka på vikingamat, eller göra egna dikter om fred, det är hela klassen överens om. Just detta besök gjorde de för att lättare kunna förstå och diskutera ofta förekommande kränkningar mot muslimer.

Så hur var det nu de använder sina radband? På varje radband finns idag oftast 33 kulor, som en troende muslim använder för att be. Han går igenom och flyttar de 33 kulorna 3 gånger för att komma upp i 99 böner, eller snarare hyllningar till gud (Allah). Och så är radbandet indelat med 11 kulor i varje sektion också, men det minns man inte riktigt varför. Det var en intensiv förmiddag och mycket nytt att lyssna på och komma ihåg. Men det var intressant och spännande att kunna åka till en moské mitt i Stockholm.


 

Publicerat: 2018-10-29

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close