Hoppa till innehållet

"Jobbet blir aldrig tråkigt."

Inom Utvecklingspedagogik finns många yrkesgrupper; boendestödjare, lärare, resurspedagoger, studie- och yrkesvägledare, för att nämna några. Några av dem kommer du att få träffa här på up.se. Först ut är Ulf Perers, som är boendestödjare vid Luna Ungdomsboende.

Ulf Perers har arbetat sedan 2015 vid Luna Ungdomsboende. Så här berättar han om sitt arbete.

Vad innebär det att vara boendestödjare?
Som boendestödjare ska jag stötta ungdomarna i deras vardag, med allt från att kolla på film, göra veckoplaneringar till att följa med på viktiga möten.

Hur kan en arbetsdag se ut?
Börjar på eftermiddagen och har överlämning med kollegor som jag byter av. Äter middag med ungdomar, och röjer sedan undan middagen. Därefter är det kvällsfika. Stämmer av med alla ungdomar så att de är redo inför morgon dagen. Nästa dag går jag upp, väcker ungdomar och skickar dom till skolan. Dokumenterar. Reflekterar över gårdagen och planerar tillsammans med kollegor och chef. Går på möten, får iväg ungdomar som är sena till skolan. Tar hand om ungdomar som är hemma. Hjälper till att tvätta och städa.  Lunch. Fångar upp ungdomar som kommer hem från skolan. Förbereder in för middagen. Har överlämning med kollegor som byter av mig ätter middag med ungdomar åker hem.

Vilken utbildning är relevant att ha ditt yrke?
Låg affektivt bemötande, pedagogik och beteendevetenskap.

Vad är roligast respektive svårast med vara boendestödjare?
Det är ett väldigt omväxlande och utmanande jobb som inte blir tråkigt. Man får följa ungdomar och se hur dom utvecklas. Det svåraste är att förstå sig på hur ungdomarna fungerar och att hjälpa dom att förstå sig själva.

Har du några tips till den som funderar på att bli boendestödjare?
Våga var dig själv. Använd din personlighet som ett redskap utan att blotta dig själv för mycket.

Kan du berätta om något extra kul som har inträffat när du arbetat på Luna Ungdomsboende?
Att stå och trängas bakom en dörr med fyra ungdomar för att busa med en kollega.

Publicerat: 2019-04-25

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close