Hoppa till innehållet

Inriktning Fastighet och trädgård - för den som vill röra på sig

Eleven Mahmud som sitter i en liten trädgårdsbil
Mahmud gillar att köra den gröna trädgårdsbilen.

Mahmud går individuella programmet på Häggviks Gymnasium, inriktning ”Fastighet och trädgård”. En utbildning som ger goda möjligheter till sysselsättning efter avslutad skola.

Tidigare hette inriktningen endast ”Trädgård” men eftersom klassen bland annat sköter sophantering, byter glödlampor, klipper gräs, skottar snö och sandar har den nu fått ett mer passande namn. Eftersom många dagliga verksamheter sköter om utomhusmiljön hos bostadsrättföreningar så ger utbildningen goda chanser till sysselsättning efter avslutad skolgång.

Det går sex elever i klassen. En av dem är Mahmud. Han trivs bra i skolan och tycker att det absolut roligaste är att köra maskinerna; som gräsklippare, jordfräs och elbil. Och att lasta på och av saker. Dessutom gillar han att hänga i skolcaféet där han träffar många kompisar.

Förutom praktiska ämnen läser eleverna också svenska, matte och samhällskunskap. Några läser även engelska.

– Många av de teoretiska ämnena lär sig eleverna genom praktiska uppgifter. Det är bara cirka 20 procent av utbildningen som bedrivs i klassrummet, säger läraren Jasmine.

Just nu går det flest killar i klassen.

– Det vore kul om fler tjejer söker den här inriktningen, säger Jasmin. Det viktiga är att man tycker om att röra på sig. Och du får gärna skriva att vi tillbringar mycket tid i växthuset, där vi till exempel odlar blommor.

 

Publicerat: 2019-10-15

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close