Hoppa till innehållet

Idag firar vi Pi-dagen, den 14:e dagen i tredje månaden 3,14.

decimaler till talet pi på tavlan

På Lunagymnasiet är förberedelserna i full gång för tävlingen som är utlyst på Pi-dagen. Både elever och lärare är inbjudna att delta för att se vem som kommer ihåg flest decimaler i talet Pi.

Pi är talet som betecknar omkretsen av en cirkel delat med diametern. Det blir alltid 3,14 och en oändlig massa decimaler. Idag ska vi alltså se vem på Lunagymnasiet som kan komma ihåg flest decimaler i talet Pi. Det går bra att välja mellan att skriva ner dem eller att säga dem muntligt.

Juryn i arbete

Elever och lärare avlöser varandra och juryn som noga följer med i varje siffra är koncentrerade. Efter lunch är det dags att utse pristagarna och alla som är med bjuds på paj (pi uttalas som paj på engelska där paj också heter pie).

Matteläraren Jonas illustrerar pedagogiskt vad Pi är. Om man mäter omkretsen på en rund korg med ett snöre och sedan lägger det diagonalt över samma runda korg, så är omkretsen 3,14 gånger så lång som diametern.

– Det här är ett irrationellt tal säger Jonas, det är därför det kan finnas hur många decimaler som helst, men det ska vi inte förklara nu.

Tredje pris går till Jonatan för 26 decimaler, andra pris till Kerstin för 35 decimaler och första pris till Jacob för 1036 decimaler! Första pris bland lärarna går till Fredrik som lyckats räkna upp hela 864 decimaler till talet Pi. Jacob tar stolt emot sitt pris, en Pi-kasse som bland annat innehåller Pi-stagenötter och Pi-ngvinstänger.

En liten demonstration av pristagarens kunskaper finns det också tid för. Jacob får sätta sig med ryggen mot pi-siffrorna och publiken bestämmer på vilket hundra-tal han ska börja räkna. Jacob har inga stora problem med att hitta rätt i siffermängden. Vi är imponerade.

Vi vill veta hur du gör för att komma ihåg så här många siffror, har du någon teknik Jacob?

– Ja, det finns en teknik, säger Jacob, man använder sig av konsonanterna i siffrorna och bildar ord av dem som man sedan skapar bilder av. Bilderna placerar du ut på en lång väg eller i ett stort hus som du sedan går runt i och ser bilderna. Då kommer du ihåg siffrorna. Det kallas ett ”mindpalace” säger Jacob och alla stora minnesmästare använder sig av den tekniken.

Jacob tycker att den här tekniken går att applicera på mycket annat som man behöver lära sig också.

– Dessutom så kommer man ihåg det man lärt sig genom den här tekniken länge, säger Jacob. Jag kommer fortsätta att memorera decimaler, fortsätter han. Nästa år kommer jag säkert att kunna minnas mer än 2000. Jag tränar någon timme om dagen, på bussen hem till exempel. Det finns också en app man kan ladda ner för att träna.

Matte är roligt, tycker Jacob, mycket för att de har en så bra lärare, men det är Pi-talet som har fångat hans största intresse.

Jag som fick uppdraget att bevaka Pi-dagen på Lunagymnasiet och skriva detta heter givetvis Pi(a)

Publicerat: 2019-03-14

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close