Hoppa till innehållet

Hundassisterad terapi

Maja är en 7 år gammal labrador som älskar barn. När hennes ägare frågar om hon vill åka och jobba, står svansen upp och hon viftar frenetiskt.

Som diplomerad terapihund jobbar Maja tillsammans med Lotti Sundström på Luna Ungdomsboende sedan några år. Terapihundar jobbar utifrån ungdomarnas behov, i syfte att bland annat minska ångest och stress. Det kan ske med ganska enkla aktiviteter, som att bara ta en promenad, komma ut i skogen, ha en Tv-kompis eller genom att få möjlighet att lära hunden olika konster. Sammantaget gör det att ungdomarna stärker sin egen självkänsla och mår bättre.

Men det är inte självklart att alla älskar hundar. Samarbetet bygger på att det ska vara lustfyllt för ungdomarna, det är de som bestämmer vilka aktiviteter som är aktuella för dagen.

Men 7 år är en ganska hög ålder för en terapihund och Maja kanske snart inte orkar jobba lika många timmar i veckan som tidigare. Så nu är Lotti också stolt ägare till Laban, en svart labrador, som är drygt ett år gammal och lämplighetstestad som terapihund. Han kan redan gå fint i koppel, hälsa intresserat på en person, gå på okända och konstiga underlag, samt tål inte bara en kram utan många. De tränar vidare tillsammans på Svenska terapihundskolan, där Laban har fått öva socialträning och passivitetsträning. Till hösten blir det nya moment som ska begripas och övas in. Så småningom hoppas Lotti att Laban också blir diplomerad terapihund och kan charma våra ungdomar med sin glädje och tillgivenhet.

Publicerat: 2018-07-16

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close