Hoppa till innehållet

Höstlov och höstkul på Häggvik Fritid

I samma lokaler som Häggviks Gymnasium finns Häggvik Fritid och Häggvik Fritid 2, som är korttidstillsyner för ungdomar som omfattas av LSS. Två av dem är Axel och Tilde.

Axel slår till boxningsäcken. Smash! Tjoff! Pang! Det är höstlov och vi befinner oss i gymmet. Axel gillar att vara aktiv och har tränat tillsammans med några kompisar. Alla redskap är lika roliga tycker han. Men det finns också annat som är kul på fritidsverksamheten, som att se på film, bowla och hänga med kompisarna.

– Det är mycket roligare att vara här än sitta ensam och ha tråkigt, säger han, och måttar ett slag mot boxningssäcken en sista gång innan han ansluter till kompisarna.

Marcus Frykstedt som är verksamhetschef berättar att det är många ungdomar som är intresserade av att få en fritidsplats.

– Därför har vi startat Häggvik Fritid 2.

De flesta ungdomar går på Häggviks Gymnasium och elevassistenterna i skolan följer med ungdomarna till fritidsgrupperna för att skapa trygghet och kontinuitet under dagen. De båda grupperna som ryms i samma lokaler, men har olika hemvister, gör många aktiviteter tillsammans som musik, (önskisar), idrott och pyssel.

Både roligt och utvecklande
Under lovveckan planeras det för biobesök, besök på ett badhus och halloweendisco. I går ägnade sig en grupp åt att baka. Men det är inte bara kul att gå i någon av fritidsgrupperna, det är också utvecklande.

– Vi arbetar hela tiden för att stärka ungdomarnas självbestämmande och sociala förmågor samt uppmuntrar dem att prova nya aktiviteter. Det blir ett personligt växande, säger Marcus.
Och han kan vara nöjd. Den senaste enkäten som genomfördes under våren 2019 visar att 100 procent av ungdomarna tycker att de får vara med och bestämma i sin egen verksamhet och 95 procent säger att de trivs.

– Det är en siffra som vi är både glada och stolta över.

Vi går några trappor upp och träffar Tilde. Hon håller på att klippa till en ask av papper och skriver brev. Hon tycker det är kul med höstlov, men ska inte följa med till badhuset.

– Men bio ska du väl med på, inflikar Marcus.

Jodå, det ska hon.

Tilde tycker det är lätt att träffa kompisar på fritids, och hänger gärna med dem. Både de i den egna gruppen och de som går i en annan.

– Jag besöker grupperna ofta och att se hur ungdomarna utvecklas är något av det bästa med det här jobbet, avslutar Marcus.

 

 

Publicerat: 2019-10-29

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close