Hoppa till innehållet

Finns det en regnbåge i mjölken? Vi i prismaprojektet undersöker.

Eleven Alex kikar i spectroskåpet
Alex tittar genom ett spectroskåp

Var kommer regnbågen ifrån och hur blir den till? Är det ljus jag ser och hur kan jag se ljuset?

Under några lektioner ska klass 4-5 på Svedenskolan Bergshamra undersöka ljusets brytning och färger genom olika experiment. Under fysiklektionerna, som också tangerar andra ämnen, får eleverna utföra flera olika experiment. Frågorna är många - Varför ser det ut som om sugröret delas i två delar när jag tittar på det genom vatten? Och när jag tittar på en såpbubbla, vad är det då jag ser egentligen. Kan vi hitta alla regnbågens färger i såpbubblan och varför blir det så?
Anna Liljeberg undervisar om prismats färger
– Vi har hjälpts åt att bygga spectroskåp berättar Anna Liljeberg, som är klasslärare och håller i undervisningen av prismaprojektet. Vi tittar på hur ljuset kan brytas och delas upp i färger. I det enkla verktyg vi skapat, kan man se och förstå att det vita ljuset består av alla regnbågens färger.

Både Leo, Elliott och Alex tycker att det roligaste experimentet är när man får droppa färg i en tallrik mjölk och sedan bryta ytspänningen med hjälp av lite diskmedel. Då uppkommer ett prisma och det blir väldigt vackert med alla regnbågens färger i den vita mjölken.

När delarna i de olika experimenten är undersökta och genomarbetade är det dags för dokumentation. Det gäller att tänka efter, vad är det vi har gjort och vad lärde vi oss. Att genomföra systematiska undersökningar i fysik är inte så lätt, men det behöver inte heller vara så svårt. Klassen går in för uppgifterna med stor entusiasm och mot slutet av projektet utvecklas experimentlustan ytterligare. Vad händer om jag gör så här istället?

Se filmen om experiment med regnbågen i mjölken.

Läs mer om Svedenskolan Bergshamra

Publicerat: 2019-01-31

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close