Hoppa till innehållet

Elever från Lunagymnasiet är engagerade i klimatfrågan

För en vecka sedan demonstrerade elever runt om i världen för klimatet tillsammans med Greta Thunberg. Några elever och lärare från Lunagymnasiet lämnade Lidingö för några timmar och deltog i demonstrationen.

Så här säger Maddis, en av eleverna, om sina tankar kring klimatfrågan.

"Vi valde att delta i demonstrationen för klimatet förra fredagen för att stödja Greta Thunbergs insats att få Sveriges politiker att uppfylla kraven i Parisavtalet. Det vill säga att begränsa utsläppen av växthusgaser hos ansvariga parter i syfte att jordens medeltemperatur ska hålla sig vid 1.5 grader Celsius.

Greta Thunberg var en helt vanlig tjej innan hon tog ett beslut för att faktiskt åstadkomma en förändring. Nu är hon globalt känd för att ha gjort en till synes enkel insats som lett till att ungdomar i flera andra länder börjat ställa krav på sina politiker. Detta bevisar att det räcker med att en enda människa ställer upp för att världen ska bli en bättre plats. Om Sveriges elproduktion förändras till att bli 100% förnybar energi till 2030 (istället för regeringens krav på 2040) kommer andra länder också att följa efter.
  
Klimatfrågan är oerhört viktigt för att den involverar alla. Vi är alla ansvariga för våra utsläpp av växthusgaser och därför är det så enormt viktigt att vi ändrar vårt beteende. Att vi inte gör som vi alltid har gjort. Att vi anpassar oss för att inte leva så behagligt som vi nu gör. För om det är så här det ska fortsätta, vad är meningen när vår framtid kommer dö ut? När nästa generation kommer att leva på de rester vi lämnat kvar? Miljöpolitik är så mycket mer än miljö. Det handlar i största grad hur vi fördelar våra resurser rättvist. När vi inte gör det dvs vi låter den rika majoriteten tillhandahålla den största delen av resurserna, blir miljön utblottad, människor blir fattigare och klyftorna mellan människor ökar. Därför är det viktigt att vi sätter stopp för utvinningen av andra länders resurser. Vi sätter stopp för företag som använder miljöfarliga metoder och vi slopar statens miljöskadliga subventioner."

Läs mer om Lunagymnasiet här

Publicerat: 2019-03-22

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close