Hoppa till innehållet

Snubblade in på världens roligaste jobb

Micke på fritids

Mikael Larsson snubblade in på jobbet och märkte att det var världens roligaste. Nu har han arbetat 14 år som gruppledare på Häggvik Fritid, med ansvar för två av de mest självgående grupperna.

 Vi är många som jobbat länge här, säger Micke. Det finns en skön känsla och en bra gemenskap. Och det är lika kul att träffa alla varje dag. Det blir en slags ”Häggvikskänsla” med bra stämning. Mycket beror givetvis på en öppen och trygg ledning som ger snabba svar.

Under de fyra år som man är elev på gymnasiet, från 16 år till 20 år, så händer otroligt mycket med ungdomarnas utveckling, inte minst den sociala biten.
– Det är väldigt stimulerande att få vara med och bevittna hur de växer och tar för sig mer av världen runt omkring. Förutom samarbetet och gemenskapen med kollegorna är det just möjligheterna som är roligast. Men roligast med jobbet är, förutom kollegorna, just möjligheterna. Att det är så stor variation på det jag gör, det är hela tiden olika uppgifter med olika elever på olika platser. Jag gillar det.

Det är en utmaning att man aldrig kan planera för vilken dagsform ungdomarna kommer att ha. Det måste alltid finnas en plan B om dagens program inte fungerar. Så det gäller att planera med stor flexibilitet. Den som är autistisk har ofta svårt att prova nya saker, så man måste utmana dem lite, att våga prova. Samtidigt som fritids är deras tid och där man inte vill driva på dem för mycket.

En av Utvecklingspedagogiks värderingar är "med hjärta". Vad betyder den för enligt dig?
Respekt. Vi är alla olika. Om ungdomarna gör en massa tokigheter så beror det på deras funktionsnedsättning och är inte alltid det som de verkligen vill. Vi måste jobba efter deras förutsättningar och inte för att få det så som vi vill ha det. Det är inte alltid vi vuxna vet precis hur de tycker att det ska vara, men vi måste ge dem möjlighet att lyckas. Det är hjärta för mig.

Publicerat: 2018-04-18

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close